Начало
Продукти
Любопитно
Каталог
Галерия
Партньори
Магазин
bg en
КОРОНА М ЕООД

Популяризирайте Вашата страница също
корона
Контакти
European program

Любопитно - Корона м

назад

Фъстъците, чието научно име е Arachis hypogaea, всъщност са бобови растения, каквито са граха, лещата и боба.

Те растат по уникален начин. Започват растежа си като цвете, никнещо над земята, което по-късно поради тежестта си се вкопава и започва да расте под почвата. Именно там започват растежа си и фъстъците.

Има различни видове фъстъци, но най-разпространените по магазините са Вирджиния, Испански фъстъци и Валенсия. Поради високото си съдържание на протеини и богатия си химичен профил, фъстъците се обработват и от тях се правят най-различни продукти, като фъстъчено масло, фъстъчено брашно, олио и др.

Фъстъците са възникнали в Южна Америка, където са съществували от хиляди години. Играли са важна роля в диетата на ацтеките и на останалите местни индианци в Южна Америка и Мексико.

Испанските и португалските мореплаватели, които открили растящите в Новия Свят фъстъци, ги донесли в Африка, откъдето се разпространили и в останалите части на света. Днес водещите производители на фъстъците са Индия, Китай, Нигерия, Индонезия и САЩ.
Фъстъците са изключително полезни за сърцето. Фъстъците са богати на мононенаситени мазнини- типът мазнини, преобладаващи в здравословната диета на хората от средиземноморските райони. Освен това тези ядки са богат източник на витамин Е, ниацин, фолат, протеин и манган. При проведено изследване, включващо над 86 000 жени, се установява, че ядките понижават значително риска от сърдечносъдови заболявания.

- Фъстъците действат като антиоксидант. Те не само, че съдържат oleic acid- здравословната киселина, съдържаща се в зехтина, но са и толкова богати на антиоксиданти, колкото са и голяма част от плодовете.

- Фъстъците са ключът към здравето на сърцето ни! След направени най-различни проучвания, учените съветват, че за понижаване на риска от сърдечносъдови и коронарни сърдечни болести е достатъчно да приемате по една шепа фъстъците или други ядки, или по една лъжица фъстъчено масло поне четири пъти в седмицата.