Начало Полезно Индийско кашу

Индийско кашу

Ядките кашу са всъщност семките, които са прикрепени в долната част на кашу ябълката - плодът на дървото кашу, което е родом от крайбрежните райони на североизточна Бразилия. Семките, известни ни като кашу, са с деликатен аромат и твърда, но леко шуплеста текстура. Крушата също се яде, но се разваля бързо, затова е позната в тези места, където расте - например в Индия, където всяка година събират около 25 хиляди тона такива "ябълки". Затова наричат кашуто още и индийски орех.
Латинското наименование на кашуто е Аnacardium occidentale L. Това са дървета с височина 6 м, топлолюбиви, нуждаят се от по-сух климат от другите орехоплодни дървета, въпреки че родината им е басейнът на Амазонка.
Дървото кашу винаги е било ценено заради дървесината си, балсама от кашу и ябълката кашу, но самата ядка кашу става популярна едва в началото на 20 век.

Днес водещите производители на кашу са Индия, Бразилия, Мозамбик, Танзания и Нигерия. Кашу идва от "акажу", което на езика на южноамериканските индианци означава "жълт плод".

По-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, при това трябва да се прави много старателно понеже в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата (оттук идва още едно наименование на тези ядки - мехурчести). Именно от това масло правят мастило за печатите върху тъканите, а с анакардиево масло пропиват дървесината срещу гниене (и ето още едно наименование на кашуто - мастилени орехи). Затова кашуто никога не се продава с черупката. Между другото в суров вид семената на анакардиума са абсолютно безвкусни и само когато са печени, са истинско лакомство.
Ядките кашу са богати на белтъчини и въглехидрати, витамини А, В2, В1 и желязо.Съдържа полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Кашуто има не само намалено съдържание на мазнини в сравнение с останалите ядки, но и около 75% от него са ненаситени мастни киселини, а от тях около 75% съдържат т. нар. оleic acid- същата здравословна за сърцето киселина, която се съдържа и в зехтина.

Коментари