Начало Полезно Карамел

Карамел

Откриването на карамела е едно от епохалните събития в историята на световната кухня. Този иначе твърде прост готварски ингредиент от разтопена и леко прегоряла захар се е оказал структуроопределящ не само в сладкарството, но дори и в модерната висша кулинария, където понякога печеното месо се гарнира с кръгчета карамелизиран лук или ананас. Ранната история на карамела е забулена в мрака на далечното минало. Не е известно кой точно, къде и кога пръв е загорил захар и - което е по-важно - кой пръв е решил да превърне резултата от една разсеяност в основна кулинарна технология. В кухнята, както и в световната култура, има достижения, които живеят пълноценно, без да е известен техният автор и това никак не помрачава техния блясък и влияние.
--
В повечето езици думата карамел е навлязла от френски през испанското caramelo, за което се предполага, че е дошло от къснолатинското calamellus - умалителна форма на calamus (тръстика). Етимологията явно отвежда към захарната тръстика, която е била известна в Гърция още от времето на Александър Македонски, но трайното навлизане на захарта като хранителен продукт в Европа станало едва през Средновековието. Поради което и повечето изследователи приемат за логично тогава да е бил открит и карамелът. Впрочем не е изключено той да е пристигнал готов оттам, откъдето е дошла и захарта - от Изтока.
Някои кулинарни историци са склонни да

търсят първообрази на крем-карамела

още в Античността и по-точно в Рим, където ястията с яйца и мляко са били на особена почит. Изглежда твърде вероятно там да е било познато и някакво подобие на този забележителен десерт. Все пак данните са косвени и поради това несигурни.
Както при много други кулинарни новости, така и при карамела пионерската роля се приписва на Франция. Според един често повтарян разказ известността на новата кулинарна технология започнала да расте през XVII век, а заслугите за нейното популяризиране се свързват с името на граф Праслен (1589-1675 г.). Неговият готвач Ласань изобретил нов сладкиш - карамелизирани бадемови ядки, които кръстил пралине в чест на графа. Твърди се, че идеята му хрумнала, докато гледал как някакъв чирак в кухнята лакомо гризе остатъци от карамел и бадеми. Новото лакомство било изпратено в двора на Луи XIII, където пожънало грандиозни успехи, а скоро след това и самият граф Праслен направил забележителна държавна кариера. През 1630 г. заслужилият готвач излязъл в пенсия и създал своя сладкарска къща (Maison de la Praline), която все още съществува.
Към края на XVIII век технологията на карамела била широко разпространена и много модерна в цяла Европа и Америка. Използвала се за приготвяне на бонбони, кремове, сосове и захаросани ядки.
Една от причините за възхода на карамела било увеличеното производство на захар в Европа. През 1747 г. берлинският аптекар и химик Андреас Маргграф установил, че захар може да се добива не само от захарна тръстика, но и от цвекло (Beta vulgaris). Петдесет години по-късно откритието вече имало практическо приложение. Във Франция, Германия, Австро-Унгария и други страни били построени първите фабрики за преработване на захарно цвекло. Известни заслуги за налагането на новото производство имал и Наполеон, тъй като континенталната блокада, която той наложил на европейските пристанища (1806-1813 г.), откъснала традиционните вносители на колониална захар (Англия и Холандия) от пазарите във вътрешността на континента.
През 1837 г. английският химик Алфред Бърд създал прахообразен крем-карамел и дори отворил специален магазин за новия продукт в Бирмингам. Откритието му се радвало на изключителна популярност не само сред английските домакини, но и отвъд океана и силно разширило територията на този забележителен яйчено-млечен пудинг. Към средата на века

особено популярни сред бедняците

в Лондон били карамелените бонбони (toffee), приготвени от мляко и карамелизирана захар. Няколко десетилетия по-късно модата им заразила и Америка.

Коментари