Начало Полезно Лешник

Лешник

Лешникът е един от най-слабо разпространените овощни видове Той се отнася към род Corylus, семейство Betulacea (брези) От този род са известни около 20 диви форми, а културните сортове се отнасят към видовете С. avellana, C.maxima и C.pontica. Дивите форми се намират в горския фонд и са известни с названието лески, а културните - като лешник. В естествено състояние обикновената леска се среща в цяла Европа, а културният лешник е разпространен главно в Мала Азия, бреговете на Черно и Средиземно море и Тихоокеанското крайбрежие. Най-големия; производител на лешникови ядки е Турция (с около 75% от световното производство), следвана от Италия, Испания, Гърция и др. У нас леската в горския фонд е разпространена на около 6000 декар, а културният лешник в земите на обработваемия фонд заема около 2000 декара, с тенденция за разширяване като промишлени насаждения. Плодовете на лешниците се използват като храна на човека още в дълбока древност. Лешниковите ядки се ценят поради високите вкусови, хранителни и лечебни свойства. Те са богати на мазнини (60-70%), белтъчини (16-21%),фибри,желязо,натрий,калий,калций,магнезий,фосфор,на микроелемнтите мед и цинк и на витамините В1, В2, В6,Е и С.

Лешниците са подходящи при лечение на болки в ставите и изключително полезни за дейноста на нервната система.Действат добре и при разширени вени,болки и тежест в краката.

Те имат значение за нормалното протичане на кръвосъсирването и обмяната на въглехидратите и мазнините,а ценният и разнообразен химически състав ги превръща в съществен елемент на лечебното хранене.

Коментари