Начало Полезно Сливи

Сливи

Сливите са плодове от семейство Розоцветни (Rosaceae). В природата не се срещат в див вид, култивирани са известни повече от две хиляди години.Обикновените сливи идват от Азия, развъждат се от праисторически времена и в момента са известни само култивираните. В Северна Америка са въведени по време на колониалната епоха и широко са разпространени в САЩ.
Сливите възбуждат апетита, повишават перисталтика на червата, имат леко слабително и диуретично действие. Пресни сливи, компоти от тях и кисели са полезни при атеросклероза, бъбречни заболявания, ревматизъм и подагра. Те нормализират моторното-отделителен функцията на стомашно-чревния тракт и намалява усвояването на холестерола от червата. Сливата е много полезна при лечението на анемия и сърдечно-съдови заболявания, защото съдържа витамин В2, желязо и калий.

Плодовете на сливите са полезни за всички, особено за хората, страдащи от лениви черва. Най-популярните видове сушени плодове са сините сливи.

Едно от предимствата на сушените сливи е високото съдържание на калории, повече от 4-6 пъти отколкото в пресните плодове. Но именно поради това те не могат да бъдат използвани от хора, страдащи от затлъстяване и диабет. Кърмещите майки трябва да се въздържат от сушени сини сливи, защото може да предизвикат у децата диария, стомашни неразположения и колики.

Коментари