Начало Полезно Стафиди

Стафиди

Научното име на стафидите е Vitus vinifera. Те се създават чрез дехидратиране на гроздето като се използва слънчевата топлина или чрез механичен процес, в който се практикува изсушаването им във фурна. Сред най-популярните видове са Султана, Малага, Мускат, Занте Курант и др. Имайки размера на малки камъчета, стафидите са с набръчкана обвивка над дъвчащата им се вътрешност, напомняща захарни сладки. Макар да има вариации на цвета им, основно те са тъмно кафяви, често с лилавеникави нюанси.Изсушаването на гроздето и превръщането му в стафиди се е практикувало още в древността, като за първи път изсушеното грозе се споменава в Стария Завет. Стенописи показват, че то е използвано освен за консумация- и за декорация, а древните римляни са го употребявали като бартерна единица или като награда за победителите в спортните събития.

Днес най-комерсиалният производител на стафидите е Калифорния и по-точно регион, известен като долината на Сан Хуакин, където стафидите се отглеждат от 19 в. Освен Калифорния Австралия, Турция, Гърция, Иран и Чили са сред водещите комерсиални производители на стафиди.Стафидите са част от много проучвания, свързани със съдържащите се в тях фитонутриенти. Те имат уникално фенолно съдържание и са основен източник на микроминерали и бор.
Благодарение на съдържащите се в тях феноли, стафидите имат антиоксидантна защита. Фенолите помагат да се предотвратят настъпващите на базата на кислорода повреди в човешките клетки. Макар и не толкова засегнати от процеса на изсушаване, стафидите все пак съдържат по-малко феноли в сравнение с прясното грозде.

Коментари