Начало Полезно Царевица

Царевица

Родината на царевицата е Мексико. Тя започва да се отглежда в Европа след Великите географски открития през XVI век. В Индия и Китай култивирането ѝ започва през XVII в. Първите европейци, които са я видели били моряците на Христофор Колумб, стъпили на бреговете на Америка преди 500 години. Те срещали това растение навсякъде : в Перу, Чили, Хаити, Мексико; от северните граници на днешна Канада, на юг до Патагония.Царевичното растение достига на височина повече от човешки ръст (между 2 и 3 метра). Стъблото е дебело и здраво, а по него има възли, от които излизат дълги и широки мечовидни листа.
В зърната се съдържа балансирано количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Царевицата е идеална за тези, които искат да откажат или да намалят месото. Тя съдържа не само белтъчини, но и витамини С, В, РР, калий и фосфор.

Царевицата е отличен източник на витамин К, който е безценен за сърдечно-съдовата система. При варенето на царевицата витамините намаляват, но все пак остават около 20 процента от тях.

Любителите на мазната храна трябва по-често да готвят ястия, които съдържат царевични зърна. Те имат свойството да намаляват лошото действие, което оказват на организма ни пържените и мазни храни, както и алкохолът.

Коментари