Начало Полезно Шам Фъстък

Шам Фъстък

Шамфъстък (Pistacia vera) е ниско храстовидно дърво, характерно за планинските региони на Иран, Тюркменистан и западен Афганистан. За първи път е култивиран в западна Азия, а по-късно е пренесен към Средиземноморието, а още по-късно към Калифорния и Австралия. Отглежда се заради вкусните си висококалорични ядки, богати на витамини и минерални вещества.
Биологични характеристики

Дървото израства до 10 метра височина. Листата му са перести, сезонно сменящи се с дължина 10–20 сантиметра.

Шамфъстъкът е пустинно растение, което се отличава с високата си толерантност към солени почви. Устойчиво е и на големи температурни колебания: от −10°C през зимата до 40°C през лятото. Предпочита слънчев изглед и суха почва, не вирее добре в условия на висока влажност и кореновата му система е предразположена към загниване през зимата, ако получава твърде много вода, която няма къде да се оттича. Плодът узрява най-добре при дълго и горещо лято.
Едно ново изследване доказва, че шам-фъстъкът (30 грама на ден) освен другите ползи като храна, помага и за повишаване на мъжката потентност благодарение на 4 основни елемента, които съдържа - фолат, цинк, аргинин и ненаситени мазнини.
Както повечето ядки шам-фъстъците са отличен източник на аргинин. В една порция от 30 грама се съдържат 2,5 грама аргинин.
Шам-фъстъкът съдържа 6 пъти повече антиоксиданти от зеления чай, и два пъти повече от червеното вино, което е отдавна доказан антиоксидант.

Коментари