Начало Полезно Ядките - Унуверсално лекарство

Ядките - Унуверсално лекарство

Ядките съдържат фибри, белтъчини, протеини, витамини и минерали, което ги прави изключително здравословна храна. Предимство е и високо съдържание на ненаситени мастни киселини. Количеството на аминокиселините в ядковите плодове се доближава до белтъчния състав на млякото. Микроелементи, които най-често се срещат са калий, магнезий, фосфор и витамини Е, С и от групата В. Полезните им съставки прават ядките част от балансираната диета. Те спомагат за укрепване на костите, при проблеми със сърцето и зрението. Ядките се препоръчват и в умерени количестава при бременни и кърмачки.

За здраво сърце

Причините за сърдечносъдовите заболявания са многообразни. Рискови фактори като повишено кръвно налягане и високите нива на холестерол мога да бъдат редуцирани чрез спазване на здравословна диета и повишена физическа активност. 80-90 % от мазнините в ядките са ненаситени мастни киселини, които намалянат риска от болести свързани със сърцето и кръвоносната система.

Проучване, направено от European Prospective Investigation into Cancer (EPIC) сред 400 хил. европейци е установило, че консумацията на 60 грама ядки всяка седмица намалява риска от исхемична болест на сърцето с 11%.

Диабет

Ядките имат нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс показва скоростта, с която глюкозата (захарта) се синтезира от храната. Продукти с ниски стойности на гликемичния индекс осигуряват бавно покачване на нивата на глюкоза в кръвта, последвано от бавно понижаване. Тялото реагира на високо ниво на глюкоза, като произвежда хормона инсулин. Поради това честото консумиране на продукти с нисък гликемичен индекс води до стабилизиране на нивата на захарта в кръвта.

Проучване, направено в Harvard School of Public Health сред близо 84 хил. жени показва, че рискът от заболяване от диабет тип-2 сред жените, които консумират 28 грама ядки пет пъти в седмицата, намалява с 27%.

Отслабване

Витамините подпомагат метаболизма като по този начин допринасят за доброто здраве, репродуктивността, растежа и поддържането на добро физическо състояние. Професорът от Harvard School of Public Health – Уолтър Уилет, е разработил хранителна пирамида, която установява спазването на балансирана диета. Според проф. Уилет, повечето диети забраняват консумирането на всякакви мазнини, което е погрешно. Наситените мазнини и транс-мазнините трябва да бъдат избягвани, то тялото се нуждае от ненаситени мазнини. Те спомагат за разграждането и усвояването на витемини и минерали. Според пирамидата на проф. Уилет, ядките заемат специално място, заедно с бобените растения. Главната причина е съдържанието им на протеини и ненаситени мазнини.

Кърмене

Според РИОКОЗ здравословното хранене на кърмещата жена е от изключителна важност за майката и детето. Инспекторатът съветва кърмачките да спазват принципите на балансирано здравословно хранене, което включва и повишена консумация на белтъчни храни като яйца, риба, ядки и млечни продукти. Освен това богатството на микроелементи прави ядките необходима храна за укрепване на костите и зъбите.

Ядки за добра зрение

Изследване, направено в Университета в Сидни показва, че храните, съдържащи мастни киселини омега-3, намаляват риска от загуба на зрението при възрастни хора. Експертите са установили, че консумацията на риба и ядки ще спомогне за предотвратяване натрупването на атеросклеротични плаки в артериите. Също така ще се намали възпалението, образуването на кръвоносни съдове и свързаното с кислорода увреждане на клетки в ретината.

Многообразието от минерални вещества, които се съдържат в ядките, ги прави полезни за дейността на нервната система. Минералните вещества участват в биологичните процеси за възбуждане и свиване на сърдечните мускулни влакна, провеждане на електрическия ток в различните тъкани и органи.

Имат значение и за нормалното протичане на кръвосъсирването и обмяната на въглехидратите и мазнините. При правилно дозиране са подходящи и за болните от сърдечно-съдови увреждания, защото подобряват обмяната на веществата, укрепват сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове, увеличават количеството на отделяната урина, стабилизират липидната обмяна. Всичко това забавя развитието на атеросклерозата.

Коментари