Начало Полезно Японски микс

Японски микс

Японски крекери(араре) се приготвят от глутинов ориз* и овкусени със соев сос. Араре имат японски произход и са били пренесени в САЩ от японски имигранти, започнали работа на плантациите в началото на 20 век.

Японците консумират араре най-вече покрай Фестивала на куклите (Хинамацури), който се провежда на 3 март – Деня на момичетата в Япония. Тогава крекерите са особено пъстроцветни: розови, жълти, бели, кафяви, светлозелени и т.н. Обикновени араре могат да се намерят през цялата година, но оцветените се предлагат само от януари до март в очакване на Фестивала.

 

Съществува огромно разнообразие от видове араре, които се различават по размер, цвят и форма. Има както сладки, така и пикантни разновидности. Един от видовете например – норимаки араре (”нори” – ядливи водорасли; ”маки” – руло) – се приготвя, като крекерите се завиват в листи от пресовани изсушени водорасли. Друг вид араре – какинотане – се наричат така, понеже по форма наподобяват семена на райска ябълка (”каки” – райска ябълка). Какинотане често се продават смесени с фъстъци. Тази комбинация се нарича ”какипи” и е предпочитано мезе за японска бира.

Коментари